Stabil fejlődési pályán a Trans-Sped

Stabil fejlődési pályán a Trans-Sped
2022-ben a Trans-Sped tovább haladt a korábbi években kijelölt fejlődési pályán, így még szélesebb szolgáltatáspalettával, magasabb minőségben szolgálja ki ügyfeleit. Raktárlogisztikai beruházások, szlovákiai terjeszkedés, tehergépjármű-flotta bővítése és új, elektromos vontató üzembe helyezése tette lehetővé, hogy a cégcsoport tovább növekedett és erősítette piaci pozícióját.

Nemzetközi terjeszkedés

A Trans-Sped a tavalyi év első negyedévében nemzetközi terjeszkedésbe kezdett, és egy új 100%-os tulajdonában lévő leányvállalatot hozott létre, TS Fulfillment s.r.o. néven. A Szencen található új fulfillment raktárbázis lehetőséget nyújt a partnerek komplex logisztikai támogatása mellett az  e-kereskedelmi logisztikájuk közvetlen kiszolgálására is. A terjeszkedésnek köszönhetően így már 3 országban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában van jelen a társaság.

Raktárlogisztikai beruházások 

2022-ben tovább folytatódott az előző években elkezdett beruházási aktivitás a kapacitások további bővítése érdekében. Környén a társaság telephelye egy 6000 négyzetméter alapterületű, különleges, 20 méteres belmagasságú magasraktárral bővült a tavalyi évben, majd a Debreceni Ipari Parkban is megkezdődött egy új raktárcsarnok kivitelezése. Az új raktárcsarnokok kialakítása során kiemelt szempont volt az energiahatékony üzemeltetés. A modern hőszivattyús hűtés-fűtést részben napelemes rendszer látja el energiával, a korszerű, mozgásérzékelős LED világítás mellett pedig mindenhol nagyméretű kupolák biztosítják a természetes fény bejutását a csarnokokba.

Flottabővítés és elektromos vontató

A fejlesztések a közúti szállítások területét is érintették. A Trans-Sped tehergépjármű-flottájába 2022-ben összesen 37 db DAF XF és XG 480 típusú tehergépjármű érkezett, így a vállalat gépkocsivezetői még korszerűbb eszközparkkal végezhetik munkájukat. A tehergépjármű-flotta fiatalításakor a technológiai feltételek mellett nagy hangsúlyt fektetett a fenntarthatóságra is, emellett pedig a kényelmes és biztonságos közlekedés is kiemelt figyelmet kapott. Mivel a jelenlegi gépjárműpark 230 darab fiatal, másfél éves átlagéletkort nem meghaladó, Euro 6 környezetvédelmi osztályú járműből áll, így az újonnan a flottába kerülő gépjárműveknél is szem előtt tartották ezen tulajdonságok megtartását.

Szintén a Trans-Sped tehergépjármű-flottáját érintő innováció indulhatott el 2022 végén, amikor elektromos vontatót állítottak üzembe Debrecenben. Az 5 éves dízelvontatóból elektromossá alakított jármű kimondottan a városi és ipari alkalmazásra lett optimalizálva, és egy napi szintű, rendszeres fuvarfeladat teljesítéséhez került bevonásra. Ez a napi 4 fordulós és összesen 95 km-t jelentő folyamatos fuvarfeladat éves szinten összesen 34 000 km megtett utat jelent, ami 40 000 kg CO2 kibocsátástól kíméli meg Debrecen városát.

“ A 2022-es év a csapongó gazdasági környezet ellenére sikeres év volt a Trans-sped életében, hiszen a tervezett beruházásaink megvalósultak és növelni tudtuk a vállalat kapacitásait. A tavaly és az idei év első felében elkészült beruházásaink hozzásegítenek minket ahhoz, hogy a korábban elkezdett stabil fejlődési pályán haladjunk tovább, mindezt úgy, hogy környezeti szempontból egyre fenntarthatóbb a működésünk. Megnövekedett kapacitásainkkal megteremtjük ügyfeleink számára azt a korszerű logisztikai hátteret, amely a professzionális működésükhöz szükséges. Felkészült szakembereink és komplex szolgáltatási palettánknak köszönetően pedig ügyfeleink bármilyen logisztikai igényére naprakész és innovatív megoldásokkal szolgálunk, ezzel segítve hozzá őket üzleti céljaik eléréséhez. - mondta Fülöp Szabolcs, a Trans-Sped Kft. ügyvezetője.

Éves beszámoló

2022-ben a Trans-Sped cégcsoport jelentősen tudta növelni árbevételét (2021: 25,1 milliárd Ft, 2022: 32,7 milliárd Ft, 30,1%-os növekedés), amely egyrészt az üzleti tevékenység forgalmának bővülésével, másrészt a forint gyengülésével és az üzemanyagárak emelkedésével (amely magával vonja a fuvardíjak emelkedését is) magyarázható. Az ugrásszerű növekedésben szintén jelentős szerepe van annak, hogy a 2021. évben megvásárolt EURO-LOG Kft tevékenysége 2022. január 1-jén átkerült a Trans-Sped Kft-be.

Amellett, hogy a forgalom jelentősen bővült, a konszolidált adózott eredmény a 2021. évi 674 millió Ft-ról 2022-re 168 millió Ft-ra csökkent. 2022-ben az adózott eredményre legjelentősebb negatív hatással a fennálló devizahitelek év végi átértékelése volt, mivel év végére a forint jelentősen gyengült az előző évhez képest (2021.12.31. – 369,00, 2022.12.31. – 400,25), azonban mindez - a jelentős EUR alapú bevételek okán - elsősorban csak számviteli hatással bír. A folyamatos fejlesztések, valamint a beruházások kapcsán megnövekedett kapacitások hatékony kihasználása kihívást jelentett a cégcsoport számára, ezért az üzemi eredmény is elmaradt az előző évitől (2021. év végén 889,9 millió Ft, 2022. év végén 714,6 millió Ft). 

Összességében a 2022. évben megvalósult beruházások jelentős mértékben növelték a Trans-Sped tárgyi eszköz állományát és ezzel együtt a mérlegfőösszeget is, amely így az előző évi 26,6 milliárd Ft-ról, 2022-re 30,9 milliárd Ft-ra növekedett.

A Trans-Sped Kft. 1990 óta jelen van a logisztikai piacon. Nemzetközi szállítmányozó vállalkozásként kezdte tevékenységét, az elmúlt 32 évben azonban a logisztika különböző ágait kiszolgáló leányvállalataival, országos irodahálózatával és divízióival egy csaknem 900 főt foglalkoztató cégcsoporttá fejlődött. 16 regionális központjával gondoskodik a megrendelők gyors és hatékony kiszolgálásáról, legyen szó fuvarozásról, szállítmányozásról, raktározásról, e-kereskedelemtől, vagy akár vámügyintézésről, termelési, illetve értéknövelő logisztikai tevékenységekről. A társaság az elmúlt években újabb külföldi telephelyeket alakított ki Szlovákiában, így már 3 országban (Magyarország, Románia, Szlovákia) van jelen szolgáltatásaival. 

Debrecen, 2023. június 30.