Útdíjrendszert érintő változások

Útdíjrendszert érintő változások
Az útdíjrendszert érintő kormányrendelet módosítása jelentősen befolyásolja a fuvarozói költségstruktúrát: hatására megváltozik az útdíj költségszintje, továbbá módosul az útdíj mértékének megállapítására vonatkozó módszertan is.

A Magyar Közlöny 109. számában, július 24-én jelent meg a 336/2023. (VII. 24.) Korm. rendelete, amely tartalmazza az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő megtett úttal arányos díjról szóló 2013. évi LXVII. törvény végrehajtásáról szóló 209/2013. (VI. 18.) Korm. rendelet jogharmonizációs célú módosítását.

A 209/2013-as kormányrendelet aktuális állapota szerint a díjemelés mértékét a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett július havi inflációs ráta alapján kell meghatározni. Ennek értelmében, amennyiben infrastruktúra- és külsőköltségdíj-alapmérték nem változik és a környezetvédelmi besorolás szerinti differenciáló tényezőket sem módosítják, akkor 2023. október 1-től a díjmértékek egységesen, minden járműkategóriában 17,6%-kal emelkednek.

2024. január 1-től további díjkorrekcióra kell számítani. Az útdíjtörvény 2024. január 1-től hatályos változata, illetve annak végrehajtási rendeletének (209/2013. (VI. 18.) Korm. rendelet) legutóbbi módosításával ugyanis a kormányzat bevezeti a külsőköltségdíjakat, amely újabb, akár 20-30%-os díjemelést is jelenthet a hazai díjfizetős úthálózaton.

A külsőköltségdíj bevezetésén túl január 1-vel életbe lépő változás, hogy a J4 kategóriát megbontják, és az öt vagy több tengelyes járműveknek J5 díjkategória néven új kategóriát hoznak létre. Ez azt eredményezheti, hogy az öt vagy több tengelyes járműveknél az infrastruktúra díj jelentősen növekedni fog.

Az új elemek költségnövelő hatása jelen ismeretek szerint csak becsülhető, a pontos számadatokat a szaktárca az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet módosításával fogja kihirdetni.

A rendelet értelmezése és gyakorlati alkalmazása kapcsán még számos nyitott kérdés áll a piaci szereplők előtt, melynek tisztázásában a szakmai érdekképviseletek is közbenjárnak.

 

2023. augusztus 30.