A digitalizáció forradalma

A digitalizáció forradalma
Napjainkban egy sikeres vállalati működés elképzelhetetlen digitalizáció nélkül. Mit jelent ez a gyakorlatban? IT-beruházásokat és papírmentes környezetet vagy automatizált üzleti folyamatokat és a cégkultúra irányváltását? Az idei LogGenius meetup-sorozat második online előadásán a Trans-Sped Csoport vezetői számoltak be ezirányú tapasztalataikról, eredményeikről és jövőbeli elképzeléseikről.

A digitalizáció szinte végtelen számú lehetőséget kínál a logisztikai szektor számára. A Trans-Sped Kft. több éve fejleszti folyamatait és digitalizációs technológiáját azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezen a területen is piacvezetővé váljon.

Fülöp Levente, a cégcsoport digitális transzformációs igazgatója a kerekasztal-beszélgetés elején megosztotta ezzel kapcsolatos stratégiai gondolatait: „Célunk, hogy egy olyan nagyvállalatot tudjunk közösen építeni, amelyben munkatársaink az értékteremtő folyamatokra tudnak koncentrálni. Ennek érdekében minden felesleges tevékenységet igyekszünk egyszerűsíteni és ahol lehet, automatizálni.”

 

Átlátható folyamatok

Mára a digitalizáció a Trans-Sped minden területén jelen van. Az új technológiáknak köszönhetően a belső folyamatok sokkal átláthatóbbak, így a szűk keresztmetszeteket könnyebb azonosítani, növekszik az erőforrásigény és a munkahatékonyság, továbbá rugalmasságot ad a vállalatnak, így gyorsabban tud reagálni a külső tényezők változásaira is. 

„Amikor egy jó digitalizációs vagy adatkezelési stratégiáról beszélünk, akkor nem azt tartjuk szem előtt, hogyan lesznek a mostani folyamatok ugyanebben a formában digitalizálva. A digitalizációt arra kell felhasználni, hogy egyszerűsítsük a folyamatokat, hogy a káoszból, a nem dokumentált folyamatokból egy rendezett, komplex, de átlátható rendszert csináljunk” – hangsúlyozta Fáklya Endre, a Trans-Sped adat, üzleti intelligencia és analitika programigazgatója. 

 

 

A rendszer úgy lett felépítve, hogy minden folyamat bemenő és kimenő pontján lehet adatokat gyűjteni, pontos mérő- és mutatószámokkal lehet tervezni, és könnyen meg lehet határozni a vállalatvezetést támogató KPI-okat. Ezáltal sokkal pontosabb költségekkel lehet számolni, ami pontosabb árazást is eredményez, így a Trans-Sped szolgáltatóként komplexebb szolgáltatást tud nyújtani ügyfelei számára. Ezen túlmenően a digitalizáció során a vállalat olyan adatalapú termékekkel egészítette ki logisztikai szolgáltatásait, amelyek által az ügyfelek is optimalizálni tudják saját ellátási láncaikat és folyamataikat. Egy egyszerű hétköznapi példa erre az elektronikus fuvarlevél. Míg régen akár heteket kellett várni ezekre a papírokra, ma a lerakodás pillanatában rendelkezésre áll aláírva, digitálisan. 

 

Informatikai ökoszisztéma

A logisztikában hatalmas kihívást jelent az operatív működéshez szükséges informatikai rendszer optimális megtervezése és napi szintű üzemeltetése. A rendszer összetettsége és az akár menet közben is változó ügyféligények egy innovatív informatikai működést igényelnek. A nagy, robosztus rendszerek kora lejárt, az utóbbi években ezek már nem szolgálják a fejlődést a nagyvállalatoknál. A Trans-Sped a hagyományos IT alapú működés helyett egyértelműen a felhős rendszerben látja a jövőt. A társaság alapelve, hogy moduláris, rugalmas és független legyen mindegyik platformtól, hogy ha a piac azt kívánja, rögtön tudjon váltani. 

Az informatikai rendszer tervezésekor fontos szempont volt a fenntarthatóság is. „Egy jólműködő informatikai ökoszisztéma, ami nem széttagozódott, szigetrendszerű, sok önálló szerverrel működő különböző rendszerekből áll, de mégis egy nagy egészet alkot, miközben mégsem monolit, az rendkívül energiahatékony tud lenni. Ez jobb nekünk, az ügyfeleinknek és a Földnek is” – emelte ki Hazslinszky Ákos üzleti technológia igazgató. 

 

Kulturális szemléletváltás

A digitalizáció szinte teljes egészében átalakítja a vállalati kultúrát. Megváltozik a kommunikáció, gyorsabbak, átláthatóbbak, egyszerűbbek lesznek a folyamatok, ami rugalmasságot kíván a munkavállalók részéről is. A Trans-Sped továbbképzésekkel, tréningekkel, rendezvényekkel segíti a folyamatos tanulást. „A legfontosabb képesség, hogy meg kell tanulnunk elfelejteni azt, ahogy eddig dolgoztunk, és meg kell tanulnunk használni azokat az eszközöket, amik rendelkezésre állnak. Ez a felejtés-tanulás-újratanulás ciklus egyre gyorsulni fog” – osztotta meg tapasztalatait Fáklya Endre, aki hisz abban, hogy ezáltal változatosabb munkahelyek születnek és még nagyobb hozzáadott értéket tudnak az emberek előállítani. Ez pozitív lehet egy munkavállaló számára, hiszen mindenkinek sokkal több választása lesz, hogy mit szeretne csinálni. Ezt az elkövetkező 1,5-2 évben csak tovább fogja fokozni a mesterséges intelligencia – véli a szakember. „A jövőben sokkal inkább előtérbe fog kerülni az értékteremtő és kreatív feladatok elvégzése, a digitális írástudás pedig egyre nagyobb elvárás minden területen. Emellett azonban továbbra is szükség van a manualitásra, a fizikai munkára is” – hangsúlyozta Fülöp Levente, aki kiemelte, hogy az automatizálások ellenére nem fognak megszűnni munkahelyek, a jó szakemberek továbbra is szükség van.