A környezetet védjük, miközben másokon segítünk

A környezetet védjük, miközben másokon segítünk
A pazarlás csökkentésére való törekvés adta az ötletet a Trans-Sped legújabb kezdeményezéséhez, melyben a már használaton kívüli, de jó állapotban lévő munkaruhák hasznosítása volt a cél.

A divatipar munkaerővel kapcsolatos rémes híreket már sokan ismerik, azt azonban még kevesen tudják, hogy a ruhaipar a legszennyezőbb iparágak egyike. A ruhagyártás több szempontból is káros a környezetre: magas szén-dioxid kibocsátással, vízpazarlással és vegyszeres szennyezéssel jár, a kidobott ruhadarabok pedig a felhalmozódó szemét mennyiségét növelik. Ez a tendencia pedig a fast fashion-láncok előretörésével egyre növekszik.

Ez a negatív trend a fogyasztás csökkentésével, illetve a pazarlás minimalizálásával lassítható. Egyrészt fontos, hogy csökkentsük a fogyasztásunkat, a vásárolt mennyiséget, ezáltal csökken a kereslet, így ha lassan is, de hosszú távon csökkenhet a gyártott mennyiség. Emellett pedig nagyon fontos, hogy a már legyártott ruhaipari cikkeket minél tovább használjuk. 

Így a Vöröskereszttel összefogva egy új programot indítottunk. Elsőként Debrecenben 30 pár munkavédelmi bakancsot adományoztunk a szervezetnek, az akció pedig olyan jól sikerült, hogy a teljes cégcsoportra kibővítjük. Ezentúl negyedévente valamennyi telephelyünkön össze fogjuk gyűjteni a használt, de még jó állapotban lévő munkaruháinkat, hogy adományként átadhassuk őket.

Ezzel egyrészt csökkentjük a pazarlásunkat, másrészt pedig bízunk benne, hogy minél több ember figyelmét fel tudjuk hívni erre az egyre növekvő problémára. Emellett az adományok olyan rászorulókhoz kerülnek, akik jó hasznát veszik ezeknek a jó minőségű és strapabíró lábbeliknek.