A Trans-Sped elektromos vontatója már Debrecen útjait járja

A  Trans-Sped elektromos vontatója már Debrecen útjait járja

A Trans-Spednél folyamatosan keressük és alkalmazzuk a logisztika hatékonyabbá, környezetbarátabbá tételét segítő megoldásokat. A logisztikai iparág környezetterhelő szektor, így a fenntarthatóság érdekében az ellátási lánc minden szereplőjének lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy csökkentsék ezeket a környezeti hatásokat.

 

Elektromos vontató bevezetése

A Trans-Spednél úgy végezzük tevékenységeinket, hogy folyamatosan szem előtt tartjuk a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem prioritását, melynek legújabb fejlesztése az elektromos hajtáslánc üzemszerű használatának bevezetése. A megoldandó feladat egy napi szintű a gyár és a raktár közti, korábban dízel meghajtású szállítás elektromos kiváltása volt, városi környezetben.

Az elektromos hajtáslánc technológia alkalmazhatóságához a hatótávon belüli fuvarfeladat és megfelelően kiépített infrastruktúra szükséges. A kifejezetten városi közlekedési körülmények között az Euro5-ös diesel vontatók nem tudják kihozni a technológiában rejlő előnyöket.

 

 

A piacon jelenleg elérhető elektromos tehergépjárművek használata sok kompromisszumot követel, melyek ma még nem nyújtanak üzemszerűen fenntartható megoldást a logisztikai cégeknek. Viszont vannak szolidabb alternatívák is, mint esetünkben az Electromega által kínált lehetőség, melyben gyári dízel vontatókat alakítanak át és szerelnek fel elektromos hajtáslánccal, kifejezetten a városi és ipari alkalmazásra. Az így átalakított jármű a folyamatos fuvarfeladataink ellátására teljes mértékben alkalmas, a technológia bevezetése pedig lényegesen költséghatékonyabb a gyári megoldásoknál. Az elektromos vontatót egy napi 4 fordulós és összesen 95 km-es távot jelentő folyamatos fuvarfeladat kiszolgálására fogjuk használni, mely éves szinten 40 000 kg CO2 és 6,3 kg NOX szennyezéstől mentesíti a várost. Emellett a zaj- és szállópor-szennyezés is lényegesen csökken.

 

A technológia számokban

 

Teljesítmény és erő

 

Technikai paraméterek

 

Környezeti előnyök

Az új környezetkímélő vontató bevezetésével képesek vagyunk csökkenteni a károsanyag-kibocsátást és a szállítás okozta por- és zajszennyezést is. Ennek előnyeit pedig nemcsak a szerződő felek, de a tágabb értelemben vett közösség, Debrecen város lakossága is élvezni fogja.

 

 

 

Mit jelent számunkra a fenntartható logisztika?

Vállalatunk élen jár a legmodernebb technológiai megoldások logisztikai alkalmazása terén. Raktári gördülő eszközeink jelentős része elektromos meghajtású, jövőbeni célunk pedig a raktárak legmagasabb fokú automatizációja, robotizációja, hatékonyságnövelése, folyamatosan csökkentett emisszió mellett. 

Emellett raktárépületeink tetejére napelemrendszer kiépítését tervezzük, amely saját energiafelhasználásunkat támogathatja megújuló forrásból. A saját raktárcsarnokok kivitelezésénél 2010 óta a levegő-levegő szivattyús megoldást preferáljuk, mely a megújuló energiaforrásokat használja fel az épületek fűtésére és hűtésére. 

Úgy végezzük tevékenységeinket, hogy folyamatosan szem előtt tartjuk a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem prioritását, így többek között: olyan járműflottával rendelkezünk, amely a lehető legkisebb mértékben terheli a környezetet; az Euro 6-os környezetvédelmi besorolású gépjárműveink átlagéletkora 1,5 év, melyet folyamatos flottafrissítéssel érünk el. Idén 37 darab új vontató került beszerzésre. 

2021 év végén pedig elindítottuk ZERO nevű szolgáltatásunkat, mely környezetbarátabb áruszállítást tesz lehetővé. A szolgáltatás keretében az árukat a Trans-Sped saját flottája szállítja ki, zárható, többször használatos ládák rendszeresítésével, teljesen csomagolóanyag-mentesen. Ezáltal nem csak a kiszállításhoz használt kartondoboz, de a térkitöltő anyagok hulladékától is mentesül az online rendelési és kiszállítási folyamat.