Ismerd meg törzsgárda tagjainkat! - Szőllősi László

Ismerd meg törzsgárda tagjainkat! - Szőllősi László
Szőllősi László több, mint tíz éve erősíti a vámosztályt, és mint mondja, ez a jövőben is így lesz, mert ha van olyan cég, amelyhez könnyű lojálisnak lenni ebben a régióban, akkor az a Trans-Sped. Jó humorú és mindig barátságos kollégánk mesél az elmúlt évek tapasztalatairól.

 

Emlékszel az első időszakra?  

Hogyne emlékeznék, ez egy nagyon szerencsés váltás volt az életemben. 2013. októberében kerültem a céghez, amely megkönnyítette a mindennapjaimat. Korábban is vámosztályon dolgoztam egy multinacionális cégnél, viszont a munkahely túl messze volt az otthonomtól. Ezért olyan állást kerestem, ami itt van Debrecenben, és ekkor megláttam a Trans-Sped Kft. hirdetését, amelyre azzal a reménnyel adtam be a pályázatom, hogy ha ez sikerül, akkor végre megszűnnek a hosszú és fárasztó ingázások.

 

Milyen különbségeket tapasztaltál a hazai vállalat és nagy, multinacionális cég között? 

A vámról tudok beszélni. Amit erről a területről tudni kell, hogy egy nagyon sokrétű és komplex munkát jelent. Ezt a multik esetében részekre bontották és minden emberhez egy adott részfeladat tartozott, ezért monoton volt, illetve a fejlődést sem segítette ez a modell. Ezzel szemben itt a teljes komplex folyamattal foglalkozhatok, tehát az exporttól az importig minden részletet átlátok és ennek köszönhetően képes vagyok teljes egészében kezelni a felmerülő problémákat. A Trans-Sped vámosztálya nemcsak a debreceni telephelyre dolgozik, hanem szinte minden további bázison jelen van, így távmunkával segíthetjük a másik telephelyen dolgozó kollégákat. Itt fontos, hogy megjegyezzem, a vám a legtöbb cégnél általában egy megtűrt osztály, amelyre ugyan szükség van a sikeres működéshez, de cserébe nem mindig hoz nagy számokat, nem minden esetben generál nagy bevételeket. Ennek ellenére úgy látom, hogy a Trans-Sped megbecsüli a vámosztályt is, és minden lehetőséget megad számunkra, hogy jó eszközökkel dolgozzunk.

 

Mi a helyzet az új generáció képviselőivel. A pályakezdők számára miért jelent nehézséget a lojalitás? 

Ha szigorú értelemben nézzük ezt a kérdést, akkor a debreceni irodában szinte mindenki már több évtizede dolgozik ebben a szakmában. Személy szerint csak közvetett módon, más osztályokon találkozom a pályakezdő alkalmazottakkal, akiken látom, hogy nagyon könnyen váltanak. Ennek bizonyára sok előnye van, de sajnos megfeledkeznek arról, hogyha túl korán lépnek, akkor nem adnak esélyt annak, hogy választ kapjanak a nagy kérdésre: miért érdemes maradni? 

 

Miért érdemes maradni? 

Bevallom, hogy sok lehetőségem volt a váltásra, az elmúlt években több helyről is érkeztek megkeresések, többek között a volt munkahelyeimről is. Ezek természetesen jól estek, ugyanakkor sosem akartam élni ezekkel a lehetőségekkel, mert a Trans-Sped biztonságot és megélhetést jelent számomra, és ahol megadnak mindent, onnan én nem fogok felállni. Mert ahol minden feltétel jó, ott könnyű lojálisnak lenni, és ez a hely pontosan ilyen.   

 

Mire vagy a legbüszkébb az itt töltött évek alatt? 

Nem tudok kiemelni egy dolgot. Minden nagyobb projekt lezárása egy sikersztori, hiszen mint mondtam, egy komplex feladatról van szó. Ezen kívül büszkeséggel tölt el, ha a csapatunkra gondolok, hiszen mindig van kihez fordulni. Segítőkész kollégák vesznek körbe, ami sokat segít abban, hogy nagyobb magabiztossággal álljak a kihívások elé. Számomra nagyon fontos a morál, az a közeg, ami nap nap után körülvesz, és szerencsére nincs okom panaszra. Mint említettem, remek csapattal dolgozom, akikkel öröm együtt dolgozni. 

 

Mi a te erőforrásod, mivel tudsz kikapcsolódni a kihívásokkal teli munka mellett? 

Elsősorban a családom, a gyerekeim azok, akikkel az együtt töltött idő bárhol és bármikor feltölt energiával. Emellett a videójáték az, ami lassan 30 éve a kedvenc szabadidős tevékenységem. Ma már a gyerekeimmel együtt játszom, ha mondjuk a rossz idő miatt nem tudunk kimenni a szabadba játszani. Ez egy olyan közös élmény, amiből mind sokat tanulhatunk, gondolok itt a különböző csapatalapú játékokra, ahol közösen oldjuk meg a kihívásokat. De van még egy dimenziója ennek a hobbinak, ami a munkám során is jól jön. Mivel régóta játszom, így alaposabban megismertem a számítástechnikai eszközöket, és az irodában fellépő technikai problémákra általában könnyen megtalálom a megoldást.  Vagyis kellenek ezek a dolgok, hogy legyen, ami feltölt és közben fejleszt is.