Angliából hoznék árut, mitévő legyek?! - Minden, amit tudni szeretnél a Brexittel járó import szabályok változásairól

Angliából hoznék árut, mitévő legyek?! - Minden, amit tudni szeretnél a Brexittel járó import szabályok változásairól
Az Egyesült Királyság már nem az Európai Unió tagja, az elmúlt 10 hónapban azonban ebből szinte semmit nem érzékeltünk. Január elsejével azonban ez az állapot drasztikusan változik és új vámszabályok lépnek életbe, melyek a meglévő szállítmányozási rendszereket alapjaiban borítják fel. Cikksorozatunk első részében bemutatjuk, hogy az import tevékenységekre milyen változások lesznek érvényesek.

2021. január elsejétől minden Nagy-Britanniából behozott termék után vám- és adófizetési kötelezettség merül fel. Jelenleg több olyan nyitott kérdés van, melyekben nincs megállapodás, viszont a vámeljárás, a vámkezeléshez szükséges adatok, adók és egyéb kötelezettségek tekintetében rengeteg konkrétum ismerhető. 

Tudjuk például, hogy milyen új háttérrendszereket kell használni, kinek a feladata a vámeljárás lefolytatása és ez milyen adatkezelési igényeket von maga után. Tudjuk azt is, hogy már a beérkezés előtt milyen teendőket kell elvégezni, milyen új előírások vonatkoznak az importőrökre. 

A legfontosabb tudnivalókat a területtel foglalkozó megbízott szakértőnk egy célratörő, 6 oldalas dokumentumban foglalta össze. Ezt a szakértői anyagot mindenki ingyenesen megkapja, aki feliratkozott a szakmai híreinkre. 

Ha fel szeretnél készülni a januári változásokra, minimalizálni szeretnéd az importtal járó kockázatokat, amennyire csak lehet el szeretnéd kerülni a megnövekedett szállítmányozási időket és persze az új szabályok be nem tartásából fakadó egyéb kellemetlenségeket, iratkozz fel és küldjük neked az útmutatónkat. Sőt, ezt követően hamarosan az Angliába történő export témakörét is körül fogjuk járni, melyről szintén tájékoztatni fogunk.

 

 

 

Ha a Brexittel kapcsolatban további kérdéseid merülnek fel, keresd bizalommal szakembereinket a vamugynokseg@trans-sped.hu e-mail-címen, vagy sürgős esetben Ragályi Mónika vám osztályvezetőt a +3620 56 56 488-as telefonszámon.