Fenntartható logisztikai megoldások

Fenntartható logisztikai megoldások
Megtisztelő felkérésnek tettünk eleget, mikor a HuPCC Első Éghajlatváltozási Konferenciáján Bárdos Pál Péter, a Trans-Sped Kft. stratégiai elemzője tartott előadást. A konferencián olyan természetvédelmi problémákra keresték a megoldásokat a szakértők, amelyekkel rendszerszintű változás eredményezhető, kollégánk pedig a fenntarthatósági kérdésekről beszélt az e-kereskedelem és a városi logisztika vonatkozásában.

A Trans-Sped korábbi, a logisztika jövőjéről szóló szakértői egyeztetésen dolgozot a HuPCC alelnökével, Dr. Ürge-Vorsatz Diánával, ez a közös és eredményes munka vezetett a mostani együttműködéshez. A Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (Hungarian Scientific Panel on Climate Change – HuPCC) által rendezett négynapos online konferencián több száz kutató vett részt. Bárdos Pál Péter, vállalatunk stratégiai elemzője környezetvédelmi kutatók segítségével foglalkozott a fenntartható logisztikai megoldások témájával. Előadása kezdetén megköszönte, hogy a logisztikai szakma, és így a Trans-Sped Csoport számíthat a szakemberek támogatására, majd három fő téma kibontásával folytatta. Elsősorban az ellátási láncokban rejlő hatékonysági tartalékok és azok többletkibocsátása kapcsán fogalmazott meg felvetéseket, majd az e-kereskedelem éghajlati változásait befolyásoló tényezőiről, végül az ehhez szorosan kapcsolódó csomagolási módszerekkel zárta kérdéseit. Felmerült, hogy milyen megoldásokat alkalmazhat egy etikus, felelős logisztikai szolgáltató, melynek fontos a mindannyiunk számára közös ügy, a környezetvédelem gyakorlása.

A mindennapi operáció során tapasztalt környezetterhelő tényezők megvitatása tovább segítette a Trans-Spedet is a fenntarthatóbb működés irányába. Például a károsanyag-kibocsátás és a csomagolások révén keletkező műanyaghulladék egyre égetőbb témaként került logisztikus szakemberek figyelmének középpontjába. Ugyan a változás érdekében nem spórolható meg a türelem, az elméleti megoldások arra utalnak, hogy hamarosan környezethatékonyabb módon folytathatóak a logisztikai tevékenységek. A Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testülettel történő együttműködésnek köszönhetően olyan innovatív ötletek és kutatási témák kerültek előtérbe, melyek az iparág fenntarthatóságát növelhetik.

A szakmai diskurzus, benne Bárdos Pál Péter előadása, valamint az ehhez csatlakozó kutatók felszólalásai az alábbiakban tekinthető meg: