A vállalati kultúra szerves részévé téve a társadalmi felelősségvállalást, a Trans-Sped Csoport egyfajta példamutató szerep felvállalását tűzte ki célul mind regionális, mind országos szinten. Ennek eléréséhez szükséges a nyílt, kétoldalú folyamatként értelmezett kapcsolatteremtés lehetőségeinek biztosítása a vállalati környezet tagjainak, az ügyfeleknek, partnereknek, valamint a közvetve és közvetlenül érintett lakosságnak.

Cégcsoportunk tevékenysége jelentős hatással van társadalmi és természeti környezetére, ennek megfelelően kiemelt figyelemmel követjük a társadalmi elvárásokat, aktívan hozzájárulva a lokális és globális problémák megoldásához, valamint folyamatos párbeszédet folytatva a környezetünkben élőkkel és a helyi önkormányzatokkal. Elkötelezettségünket - mint elvárt magatartást - partnereink irányába is közvetítjük.

A társadalmi felelősségvállalás környezeti dimenziójában a következő négy alappillére helyeztük a hangsúlyt: holttér és vezetés biztonság, oktatás és képzés, rászorulók segítése és környezeti terhelés csökkentése. Vállalatunk felelősséget vállal a közösségért, mely biztosítja számunkra az erőforrásokat (munkavállalókat, megrendeléseket), ennek során a beadott energia tevékeny visszaforgatása lokálisan történik meg.
 

Holttér és vezetés biztonság

Kiemelt területként kezeljük a vezetésbiztonságot, mint tevékenységünk alapját. Ezen belül meghatározó teendőink között tartjuk számon a Holttér kommunikációt, amelyet különböző eseményeken felhívó jelleggel mutatunk be és a biztonságos vezetésre ösztönző jelzésekkel szemléltetjük kamionjaink hátsó ponyváin a megfelelő holttér távolságot. Vezetésbiztonsági tevékenységünk kiegészül a sofőrök kötelező pihenését népszerűsítő kampánnyal is. Cégünk a legmodernebb járművekkel közlekedik, melyek nélkül elképzelhetetlen a biztonságos utazás.

A „Közlekedés Biztonságáért” Alapítvány működtetésével és a rendőrséggel szoros együttműködésben dolgozunk azon, hogy az utak biztonságosabbak legyenek és a közlekedés többi szereplője is megismerje a kamionok körüli holtteret.

 

Oktatás és képzés: Trans-Sped Akadémia

Vállalatunk felelősséget vállal a közösségért, mely biztosítja számunkra az erőforrásokat (munkavállalókat, megrendeléseket), ennek során a beadott energia tevékeny visszaforgatása lokálisan történik meg. Feladatunknak tekintjük a fiatalok felelősségteljes szakmai elköteleződését, ezért megalapítottuk a Trans-Sped Akadémiát.

 

Logisztika Napja: A minden évben országosan megrendezett Logisztika Napja célja a nagyvállalati munkakörnyezet, a gyakorlatias szemlélet és a professzionális munka játékos és élménnyel teli megismertetésén túl, hangsúlyt fektetni a pályakezdéshez szükséges információk és tanácsok megosztására is.

 

Logisztika szakos tanárok képzése: Folytatódott a Trans-Sped Csoport és a Debreceni Szakképzési Centrum együttműködése, melynek keretében júniusban hat logisztika szakos tanár egyhetes vállalati továbbképzésre kapott lehetőséget.

 

A Trans-Sped 2018-ban alapította meg akadémiáját, amely során a logisztikai nagyvállalat a legfrissebb iparági technológiákba és megoldásokba nyújt betekintést azzal a céllal, hogy a logisztika szakos tanárok első kézből származó információkkal frissíthessék a tananyagaikat.

 

Diákversenyek szervezése: A kreatív gondolkodás jegyében rendezett a Debreceni Egyetem Alkalmazott Informatika és Logisztikai Intézet és a Trans-Sped egy logisztikai esettanulmányt megoldó versenyt. Célunk ezzel, hogy segítsük a diákok tanulmányait abban, hogy ne érje őket váratlan helyzet vagy feladat, mikor belépnek a munka világába. Éppen ezért egyedülálló, hogy a versenyzők számára megfogalmazott feladatot, illetve annak megoldását is a valóság inspirálta. A versenynap végén a hallgatóknak bemutatták a Trans-Sped kollégái, hogy az addig csak papíron megkapott feladataik hogyan néznek ki a valóságban.

 

 

Környezeti terhelés csökkentése

Cégcsoportunk a komplex logisztikai megoldások kivitelezése során elkötelezettséget vállal, hogy munkafolyamatai a fenntartható fejlődés elvének megfelelően, a lehető legkisebb környezetterheléssel járjanak. Előnyben részesítjük a környezetbarát anyagok, módszerek és járművek alkalmazását. A jogszabályi előírásokat maximálisan betartjuk, szerződéses kapcsolatainkban partnereinkkel is érvényesítjük azokat. A partnerek felé a magas szolgáltatási színvonalat minőség, környezet- és munkabiztonság politikánk garantálja.

A pazarlás csökkentésére való törekvés adta az ötletet a Trans-Sped legújabb kezdeményezéséhez, melyben a már használaton kívüli, de jó állapotban lévő munkaruhák hasznosítása volt a cél. A ruhagyártás több szempontból is káros a környezetre: magas szén-dioxid kibocsátással, vízpazarlással és vegyszeres szennyezéssel jár, a kidobott ruhadarabok pedig a felhalmozódó szemét mennyiségét növelik. Ez a tendencia pedig a fast fashion-láncok előretörésével egyre növekszik.

Ezentúl negyedévente valamennyi telephelyünkön össze fogjuk gyűjteni a használt, de még jó állapotban lévő munkaruháinkat, hogy adományként átadhassuk őket. Ezzel egyrészt csökkentjük a pazarlásunkat, másrészt pedig bízunk benne, hogy minél több ember figyelmét fel tudjuk hívni erre az egyre növekvő problémára. Emellett az adományok olyan rászorulókhoz kerülnek, akik jó hasznát veszik ezeknek a jó minőségű és strapabíró lábbeliknek.

 

Rászorulók segítése

Fontos számunkra, hogy szolgáltatásainkkal segítsük a rászorulókat, támogassuk a helyi közösségeket és rendszeresen támogatást nyújtsunk a határon túli magyarok megsegítésére és az egészségügy fejlesztésére egyaránt. Vállalatunk egyes jótékonysági szervezeteknek rendszeresen segít az adományok elszállításában is. Munkatársaink is ebben a szellemben tevékenykednek, hiszen évről-évre hozzájárulnak adományozási kezdeményezéseinkhez, nagyvonalúan adományoznak a telephely közeli régiók rászorulói számára.

 

Legutóbb A Család a Jövő Alapja Közhasznú Alapítvány részére szállított adományt a Trans-Sped a Magyar Élelmiszerbank Egyesület felajánlásából. Az élelmiszercsomagokat rászoruló családokhoz juttatták el az alapítvány munkatársai. A Trans-Sped elkötelezett a helyi közösségek támogatása mellett, így most is örömmel segítettünk az adományok szállításában, hogy a jótékony felajánlás minél hamarabb csalhasson mosolyt a megajándékozottak arcára.  Fontos küldetésünknek tartjuk, hogy azokra is gondoljunk, akik nélkülöznek, akiknek a karácsony nem biztos, hogy a felhőtlen örömöt jelenti. Ebből a célból indítottuk útjára pár éve Manó üzem teherautónkat, amely végigjárja főbb telephelyeinket, adományokat gyűjtve.

 

 

Az ünnepek közeledtével karácsonyi díszbe öltöztetett teherautónk a debreceni telephelyről indul jótékony útjára, hogy aztán Tiszaújvárosban, Tatán és Tatabányán megállva összegyűjtse azokat az adományokat, amiket vállalatunk munkatársai ajánlottak fel a rászorulóknak. Dolgozóink évről-évre kitesznek magukért, hiszen mindegyik városban összefognak, hogy minél több adomány gyűlhessen össze. Van, aki ruhát, cipőt adott, mások játékokat, könyveket. Olyan tárgyak, melyekre nekik már nincs szükségük, azonban valakinek még nagy-nagy örömöt okozhatnak. Az alkalmazottak nem csak az otthoni gyűjtésben voltak aktívak, hanem a helyszíni munkákból is kivették a részüket, hisz kézről-kézre adták egymásnak a dobozokat, hogy az autó minél hamarabb továbbindulhasson a következő állomásra. Az akció igazán sikeres, hiszen rendre több száz doboz kerül leadásra a helyi Vöröskeresztnél.

 

2016-tól Karácsonyra készülődve évente csaknem négyszáz hátrányos helyzetű debreceni kisgyermek tekinthette meg a Vojtina Bábszínház előadását vállalatunk jóvoltából. A kicsik két óvodából, hét általános iskolából és két további debreceni intézményből érkeztek az előadásokra. Nem titkoltan hagyományteremtő törekvésünk, hogy olyan eseményeket, programokat juttassunk el a szociálisan hátrányos helyzetben élő gyermekekhez, melyeken hasonló támogatás híján nem tudnának részt venni. „A Trans-Sped vállalatcsoport mindig fontosnak tartotta, hogy odafigyeljen azokra, akik valamiben szükséget szenvednek. Lehetőségeinkhez mérten mindig igyekszünk támogatni őket és erre bíztatok mindenkit. Természetesen ne csak karácsonykor vegyük észre, hol segíthetünk, hanem egész évben!”