Egy igazi színfolttól búcsúzik a Trans-Sped csapat

Egy igazi színfolttól búcsúzik a Trans-Sped csapat
Német Balázs kollégánk minden helyzetre ismert egy jó viccet, tudta, hogyan teheti szebbé a mindennapjainkat, miközben végig megőrizte a munka tiszteletét. 21 Trans-Spednél töltött év után kívánunk neki ugyanilyen jókedvű nyugdíjas éveket!

 

Jól tudjuk, hogy korábban pedagógus voltál? Mióta dolgozol a Trans-Spednél?
 

2002. január 2-án volt az első munkanapom a Trans-Spednél, előtte húsz évet dolgoztam matematika-, informatika- és technika szakos tanárként. Talán nem kell megmagyaráznom, hogy milyen nagy váltás volt. Szerettem a tanítást, ugyanakkor magam is megtapasztaltam az oktatás helyzetét, elavult eszközökkel kellett informatika órát tartanom, nem beszélve arról, hogy az erőforrás hiányában szülői összefogással tudtuk beszerezni a technika órára szükséges kellékeket. Amikor ebből a világból belecsöppentem a Trans-Sped csapatába, eleinte csak ámultam, hogy minden technikai berendezés nagyon modern. A vezetőség már akkor tudta, hogy csak úgy maradhat versenyképes a cég, amennyiben követi a technikai változásokat. Számomra ez sokat jelentett húsz évvel ezelőtt, és most is. Mondhatom, hogy megalapozta a motivációmat.
 

 

Milyen embernek ismertek meg a közvetlen munkatársaid? 
 

A pedagógus múltamból adódóan, habitusomból fakadóan szeretek beszélni és szeretem humorral fenntartani a figyelmet. Bármikor, bármelyik irodába kellett belépnem, mindenhova vittem egy kis humort. Jó vagyok a pillanat viccekben, és ezt boldogan hangoztattam. Sokat nevettem együtt másokkal, ugyanakkor az is fontos volt számomra, hogy megőrizzem a munka komolyságát. Ezek a jókedélyű helyzetek hiányozni fognak! Remélem, hogy a kollégáim emlegetnek majd.
 

 

Bár számos sikert arattál az évtizedek alatt, és bizonyára nehéz kiemelni egyet, mégis arra kérjük, hogy emlékezzen vissza: mire vagy a legbüszkébb?
 

Arra, hogy segítettem a munkatársaknak a programok használatában. Talán ez nem hangzik nagy ördöngösségnek, viszont igen fontos. Mint említettem, a Trans-Sped figyel arra, hogy a legmodernebb technikával dolgozzon, ami számomra nagy megelégedést jelentett, de a legmodernebb rendszerek alkalmazása nem mindig egyszerű. Az én feladatom volt, hogy apró módosításokat végeztessek el ezeken az új programokon, így mind felhasználóbarát legyen és a kezelésük ne okozzon mindennapi problémákat. Egykor a matematikatanításban is logikai feladatokat szerettem a legjobban, erre a tevékenységre is így tekintettem, mint egy logikai feladványra, amit ha megoldok, megkönnyítem mások munkáját. 
 

 

Sok tapasztalattal büszkélkedhetsz. Mit üzensz a fiataloknak, a pályakezdőknek? 
 

Nyitott kommunikációt, kellő lazaságot és kellő fegyelmezettséget. Én a szocialista rendszerben tanultam, abban az időszakban nagyon lassú rendszerváltás volt. Az tűnt normálisnak, hogy mindenki végkimerülésig dolgozik. De az izzadságszagú munka nem jó munka. Persze a problémákat kezelni kell, viszont nem vérrel és verejtékkel, hanem a lehető legjobb megoldásokkal, könnyedén. Vagyis nem a munka mennyisége fogja megoldani a szakmai kérdéseket, hanem a megoldásközpontú gondolkodás. Azt üzenem a pályakezdőknek, hogy bátran és őszintén viszonyuljanak a felmerülő problémákhoz a megoldás érdekében. Így mindenki jól jár. 
 

 

Kívánom, hogy méltó utódod legyen a Trans-Spednél!
 

Ezt szeretném magam is, és jó belegondolni abba, hogy erre minden esély megvan, hiszen a cég jelenlegi HR csapata remek munkát végez. Mindannyian tapasztaljuk, hogy a legtöbb esetben megtalálják az ideális személyeket a pozíció betöltésére. Bízom benne, hogy esetemben is így lesz! Megszerettem ezt a csapatot, kívánom, hogy jó közösség maradjon itt!