Humanitárius segélyakció a Trans-Sped közreműködésével

Humanitárius segélyakció a Trans-Sped közreműködésével
Folytatódik a humanitárius segélyakció Kárpátalja és Magyarország között. Ukrajna kormánya Magyarországtól kapta meg a régió számára szükséges orvosi eszközöket.

A rakományt dr. Grezha István kormánybiztos adta át az ukrán Vöröskereszt kárpátaljai szervezetének csütörtökön (február 15.), amelyet 57 járóbeteg-ellátó intézményben osztanak szét a régió öt városában (Vinogradivsky, Berehove, Uzhgorod, Mukachevo és Khust).
A humanitárius akcióban a Trans-Sped is részt vett: a debreceni székhelyű vállalat segítségével jutottak el az eszközök Kárpátaljára.

A rakományban modern szoftverek, szemészeti eszközök, fül- és dobhártya vizsgálatához szükséges berendezések, cukor- és koleszterinmérők, babamérlegek, gyógyszerek tárolására alkalmas hűtők, vakcinák és egyéb orvosi kellékek érkeztek 120 ezer Euró összértékben.

„A régió falvaiban a gyógyszerek és a háziorvosi ellátás elérhetősége az egyik legfontosabb kérdés – mondta el G. Moskal Ukrajna képviseletében – Sok esetben a betegek életének megmentése függ a háziorvosi ellátás minőségétől, melynek javításához Magyarország már nem először járul hozzá, amelyet ezúton is nagyon köszönünk.”

„Magyarország és Ukrajna mindig is jó kapcsolatot ápolt. Hazánk továbbra is nyitott az együttműködésre, és fenn kívánja tartani a baráti kapcsolatot Ukrajnával” – hangsúlyozta Grezha István.

Az eszközöket elsősorban a háziorvosi rendelőkben hasznosítják, másik részüket pedig kórházakban osztják szét.