Hogyan vezessünk extrém időjárási körülmények között?

Hogyan vezessünk extrém időjárási körülmények között?
Hétfőn hazánkat is elérte a Ciara nevű ciklon, amely az elmúlt napokban Európa-szerte komoly károkat okozott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint kedden is számíthatunk 90 km/h-s sebességet meghaladó széllökésekre és zivatarokra az egész országban. Az autóvezetők számára Német Balázs, a Trans-Sped fuvarozási szakértője hozott néhány fontos gondolatot, hogy mindannyian épségben célba érjünk ezekben az extrém körülményekben is.

"A legfontosabb, hogy felmérjük azt, hogy a szél milyen irányból és milyen erővel fúj. Az erős, egy irányból folyamatosan fújó szél legnagyobb veszélye, hogy nagyobb objektumok fedezékébe érve hirtelen szűnik meg, a folyamatos ellenkormányzás miatt pedig járművünk nem egyenesen, hanem a kormányzás irányába halad tovább. A példa kedvéért: ez az objektum lehet egy negyventonnás tehergépjármű, amely alá a szél megszűnésével bekormányozzuk magunkat, amint melléértünk.

A másik óriási veszélyforrás a kiszámíthathatlan erővel és irányból, hirtelen érkező szélroham, amely szintén eltérítheti a járművünket, és komoly baleseteket okozhat. Mindkét esetben a legfontosabb, hogy tudatosan és megfontoltan vezessünk, mert az ösztönös reakcióink sodorhatnak veszélybe minket.

Mit tegyünk tehát, hogy szélsőséges időjárás esetén is biztonságosan közlekedjünk?

Mindenképpen célszerű a sebességünket mérsékelni, mert az erős szél folyamatosan lökdösi az autónkat, amely miatt egyik-másik oldalra kileng. Nagy sebesség mellett ezek a kilengések is nagyobbak, lassabban haladva viszont kordában tarthatók, és a nagy, hirtelen kormánymozdulatok szükségtelenné válnak. A mérsékelt sebesség mellett fokozott figyelemmel haladjunk az úton, illetve a kormányt határozottan és erősen tartsuk, és kerüljük a hirtelen mozdulatokat! Gondoljuk át előre útvonalunkat, és gyakran használjuk a tükröket is, folyamatosan ellenőrizve a környezetünket! A nagy járművek közelébe kerülve pedig számítsunk a szél hirtelen megszűnésére, és természetesen figyeljünk a holtterek gyors elhagyására is!"

 

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánunk!