Tananyagfrissítés a logisztikában: a valós szakmai elvárásokra reagál a debreceni szakképzés

Tananyagfrissítés a logisztikában: a valós szakmai elvárásokra reagál a debreceni szakképzés
Az idén is folytatódott a Trans-Sped Csoport és a Debreceni Szakképzési Centrum együttműködése, melynek keretében júniusban hat logisztika szakos tanár egyhetes vállalati továbbképzésre kapott lehetőséget.

A Trans-Sped 2018-ban alapította meg akadémiáját, amely során a logisztikai nagyvállalat a legfrissebb iparági technológiákba és megoldásokba nyújt betekintést azzal a céllal, hogy a logisztika szakos tanárok első kézből származó információkkal frissíthessék a tananyagaikat.

A debreceni székhelyű Trans-Sped Csoport küldetésének tekinti, hogy az oktatási intézményekkel közösen a logisztikai képzések színvonalát emelje azáltal, hogy a tanárokat megismertetik a mindennapok során felmerülő valós logisztikai problémákkal, sőt a gyakorlatban is bemutatják a telephelyeiken zajló raktározási, szállítmányozási, fuvarozási és vámügyintézési folyamatokat.

A Trans-Sped Akadémia oktatói feladatait a vállalat szakértői és szakterületi vezetői vállalták. A magas szintű elméleti oktatás mellett a valós piaci helyzetekkel és a gyakorlatban előforduló feladatokkal is megismertetik a debreceni tanárokat, hisz ezek a tapasztalatok azok, amelyek a későbbiekben meg fogják könnyíteni a tanítást.

A hatékony logisztikai szakképzéshez elengedhetetlen, hogy a tanárok a legmagasabb színvonalat képviselő logisztikai szolgáltatóktól kapják meg a korszerű tudást. Ennek egyik kulcseleme a valós gyakorlati folyamatok megismerése és adaptálása a pedagógiai folyamatokba, amihez a cégcsoport most lehetőséget biztosít a Szakképzési Centrum oktatói számára.

Az együttműködés eredményeképp a diákok, felkészült oktatóik segítségével olyan tudásra tehetnek szert a tanulmányaik során, amelyek felkészítik őket a munka világára, hogy az iskolapadból kikerülve ne érhesse őket váratlan helyzet vagy feladat. A tanárok számára bemutatott elméleti alapok, megoldások és folyamatok mind-mind olyan napi szinten végzendő feladatok egy logisztikus számára, melyek működő gyakorlati megoldásként a tananyag részévé válhatnak mostantól.

„A Debreceni Szakképzési Centrum célja a minőségi szakképzés erősítése. A tanulók számára a vállalati elvárásokkal harmonizáló tudást kívánunk átadni, mely csak piacvezető cégek közreműködésével történhet meg. A minőségi szakképzés és a tanulói fejlesztés legfontosabb tényezője azonban a modern tudással felvértezett tanár. A pedagógusok vállalatspecifikus szemlélete és naprakész információbázisa képezi tehát azt az alapot, melyre építkezve az oktatás minősége és a tanulói karriermenedzsment is egyaránt fejleszthető. Ezt a tudást persze folyamatosan frissíteni, bővíteni kell, melyben hatalmas segítséget nyújt a Trans-Sped Akadémia” – nyilatkozta Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellára.

A szakmai együttműködés révén összhangba kerülhet a szakképzés a vállalati igényekkel, a felek közti folyamatos kommunikáció pedig tovább javítja az oktatás színvonalát. A szakma és a tanárok közti állandó információcsere mind a képzésben résztvevők, mind a munkáltatók számára hasznos visszacsatolást jelent, amely pozitív hatással van a beiskolázásra, elősegíti, hogy motivált és magasan képzett szakemberek hagyják el az iskolapadot, hogy ezután egy ismerős munkakörnyezetben könnyen kamatoztathassák a megszerzett tudásukat.

Az egyhetes továbbképzés június 17. és 21. között zajlott. A Debreceni SZC Irinyi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából, a DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumból, illetve a Debreceni SZC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakgimnáziumából érkező tanárok a Trans-Sped üzletágainak és a back office területek munkájával, napi operatív feladataival ismerkedtek meg. Ennek során a termelési logisztikai, a fuvarozási, vám és raktárlogisztika üzletágakat ismerhették meg a tanárok, valamint e területek pénzügyi, minőségirányítási, jogi és HR támogatását tanulmányozhatták interaktív formában, életszerű példákon keresztül. Az együttműködési folyamat pedig itt nem fog megállni. A tervek szerint a logisztikai oktatás javítását célzóan az eddigi együttműködést közös pályaorientációs előadásokkal és a szakmai gyakorlati lehetőségekkel is tervezik bővíteni.

Egyre nagyobb lehetőséget látunk abban, hogy támogassuk a logisztikát oktató intézményeket, hiszen folyamatosan növekvő logisztikai szolgáltatóként a szakmai utánpótlás biztosítása kulcsfontosságú az iparágban. Azon dolgozunk, hogy bővítsük azokat a területeket, ahol átadhatók ezek a piacképes ismeretek: legyen szó nyílt napokról, saját szakmai rendezvényekről, vagy szakmai gyakorlati helyek biztosításáról. Emellett örömmel látjuk, hogy a diákokat megszólító események mellett a tanárok is szívesen fogadják a Trans-Sped Akadémia képzési programját, mely az aktuális ismeretek magas szintű átadását teszi lehetővé. Bízunk benne, hogy a jövőben tovább tudjuk bővíteni az együttműködés kereteit, és az első két év után további szemeszterekkel folytatódik a Trans-Sped Akadémia” – mondta Fülöp Zsolt, a Trans-Sped Csoport ügyvezetője.

 

A Trans-Sped Csoport

A komplex logisztikai kiszolgálással foglalkozó debreceni központú cégcsoport ma már közel 800 embernek ad munkát, éves konszolidált árbevétele pedig meghaladja a 20 milliárd forintot. A Trans-Sped Csoport 1990 óta van jelen a logisztikai piacon. A megbízók teljes körű logisztikai kiszolgálása érdekében a vezetőség nagy figyelmet fordít az erőforrások fejlesztésére, az új megoldások alkalmazására. Kiemelt figyelmet kap az árubiztonság növelése és a szakmai tudás állandó fejlesztése. Országos irodahálózatával, 185.000 m2-t meghaladó fedett raktárkapacitásával és 250-nél több közúti gépjárművével biztonsággal, rugalmasan és magas minőséggel áll a megbízók rendelkezésére.

A Trans-Sped Csoport kiemelt figyelmet fordít az oktatás támogatására, saját képzéseire és társadalmi felelősségvállalási projektjeire, melyekkel a diákok képzésére és a közlekedésbiztonságra koncentrálnak. Fiatal korban, az óvódások és általános iskolások számára a holttér-kommunikációval kezdik, ahol bemutatják, hogy a fuvarozás során használt járművek vezetői mit látnak és mit nem látnak a vezetőfülkéből. Majd a gimnazistákat a Logisztika Fesztiválon előadásokkal és a szakmához kötődő játékokkal várják. A Trans-Sped Akadémia pedig az őket tanító szakembereket célozza meg, segítve, hogy a szakképzésben friss és hasznos, a vállalati igényeknek megfelelő tudást szerezzenek.