A pandémia ellenére is megtartotta erejét a Trans-Sped

A pandémia ellenére is megtartotta erejét a Trans-Sped
Válságálló stratégiája részeként az építkezésre koncentrált a Trans-Sped Kft. 2020-ban. E-kereskedelmi logisztikai központ kialakítása, tulajdonrész vásárlása a Webshippyben, a Trans-Sped-Papirusz Kft.-ben 100%-os tulajdonossá válás és a kihívásokkal teli első félévet is kompenzáló, erős második félév jellemezte a logisztikai vállalat elmúlt évét a konszolidált éves beszámoló tanúsága alapján.

A Trans-Sped Kft. az elmúlt 30 év alatt 3 fős szállítmányozó vállalkozásból 800 fős, országos hálózattal és 200.000 m2-t meghaladó országos raktárkapacitással rendelkező, a teljes logisztikai szolgáltatási palettát lefedő cégcsoporttá vált. A korábbi években megkezdett fejlesztések amellett, hogy jobb munkakörülményeket teremtettek, a pandémia okozta sokkot is segítettek átvészelni, miközben stabil alapot nyújtanak a további bővüléshez.

 

Fülöp Szabolcs

 

 

Válságálló stratégia

 

A vállalat hosszú távú stratégiájának részeként a Trans-Sped Kft. eredményének nagy részét minden évben fejlesztésre fordítják a tulajdonosok, ami a pandémia alatt különösen kifizetődőnek bizonyult. A fejlesztések vállalatcsoport egészét érintették: új vállalatirányítási és belső kommunikációs rendszert vezetettek be, saját szakmai szoftvert fejlesztettek, raktárkapacitást bővítettek és az irodák méretét is növelték.

„Az egész logisztikai iparágat megrázta a válság, több területen egyszerűen leállt a gazdaság. Mindez természetesen érintette a Trans-Sped Csoportot is, ezért olyan azonnali megoldásokat kerestünk, melyekkel a működés fenntartása és a munkatársak megtartása egyaránt kezelhető volt.
A kiesett megrendelések, leállt raktárlogisztikai szolgáltatások helyett új piacok és lehetőségek felé nyitott a cégcsoport azzal a fő céllal, hogy a veszélyhelyzet ellenére se kelljen a kollégák számát csökkenteni.
Az intézkedések célravezetőnek bizonyultak, hiszen a gyengébb első félévet kompenzálni tudtuk a második félév teljesítményeivel. Így összességében a pandémia okozta gazdasági válság ellenére a legkritikusabb időszakokat követően is megerősödést hozott a 2020-as év a Trans-Sped Kft. számára.
Habár a forint helyzete több száz milliós árfolyamveszteséget okozott, tekintve, hogy nagy mennyiségű deviza forrással is rendelkezett a cégcsoport, a bevételek és kiadások természetes árfolyam fedezettsége mindezt jelentősen ellensúlyozni tudta, így a cégcsoport cash-flow-ját ez jelentősen nem befolyásolta” - mondta Fülöp Szabolcs, a Trans-Sped Kft. ügyvezetője.

 

Cégfelvásárlás a piacbővítés és az egyszerűbb vállalati struktúra érdekében

 

2020-ban 5 milliárd forint értékben kötvénykibocsátásra került sor, ami további jelentős mértékű forrást biztosított és biztosít jelenleg is a folyamatos fejlesztések és beruházások finanszírozására. A logisztikai szektort is súlyosan érintő krízishelyzetben ennek köszönhetően a cégcsoport összes tehergépjárműve mozgásban maradt és a szakembergárdáját is meg tudta tartani.

2020. december 21-én a Trans-Sped Kft. megvásárolta a Webshippy Kft. jegyzett tőkéjének 27%-át megtestesítő, 1.110.000 forint névértékű üzletrészét, amely addig az MFB Növekedési Tőkealap tulajdonában állt. A Trans-Sped Kft. szakmai befektetőként viszi tovább a megszerzett üzletrészt. A társaságok közötti megállapodás értelmében a Webshippy Kft.-nél fejlesztett innovatív szoftvert és know-how-t a Trans-Sped Kft. nagyvállalati ügyfelei e-kereskedelmi logisztikájának kiszolgálására fogja használni, miközben résztulajdonosként is profitál a Webshippy meglévő, több mint 1.000 ügyfelének kiszolgálásból.

2020. december 29-én a Trans-Sped Kft. megvásárolta a TRANS-SPED-PAPIRUSZ Kft. jegyzett tőkéjének 38%-át megtestesítő, 5.400.000 forint névértékű üzletrészét, amely addig a Dunapack Kft. tulajdonában állt. A 100%-os üzletrészt birtokló Trans-Sped Kft. változatlanul viszi tovább a TRANS-SPED-PAPIRUSZ Kft. üzleti tevékenységét.

2019. december 31-ével a DELOG Kft.-nél kiválásos beolvadás történt, amely során a DELOG Kft. vagyonának jelentős része kivált, és ugyanazon időpontban be is olvadt a Trans-Sped Kft.-be úgy, hogy a vagyon piaci értékre átértékelésre került.

 

A konszolidált eredmények

 

Összevont éves beszámoló készítési kötelezettsége a 2020-as gazdasági évtől kezdődően keletkezett (teljes nevén) a Trans-Sped Logisztikai Szolgáltató Központ Kft.-nek, hiszen a tulajdonosi struktúra változása miatt, a számviteli törvény alapján a DELOG Kft. eddigi anyavállalati minősítése megszűnt. 2020 előtt a Trans-Sped Kft. mint mentesített anyavállalat nem készített konszolidált beszámolót, erre az anyavállalat, a DELOG Kft. volt kötelezett.

 

“A vállalat 2020-ban, a koronavírus okozta nehézségek ellenére az előző évhez hasonló árbevételt tudott elérni. A 2019-ben még DELOG Kft. konszolidált éves beszámolójában csaknem 21,4 milliárd forint árbevétel szerepelt, míg 2020-ban, a Trans-Sped Kft. konszolidált éves beszámolójában immáron 21,2 milliárd forint szerepel.
A konszolidált üzemi tevékenység eredménye 2019-ben 868,8 millió forint volt, míg 2020-ban 986,7 millió forint lett” - mondta Fülöp Szabolcs ügyvezető.

 

A korrigált adózott eredmény az előző évi 707,8 millió forintról 392,1 millió forintra csökkent, melynek legfőbb oka a forint euróval szembeni árfolyamának jelentős változása – 34,61 Ft összegű leértékelődés –, ami jelentős pénzügyi veszteségeket okozott.

 

 Debrecen, 2021. június 30.