A Brexit hatása a szállítmányozásra

A Brexit hatása a szállítmányozásra
Az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, ami a szállítmányozásra is komoly hatással lesz, hiszen a vám- és adóügyi szabályok változásával fog járni. Ezen a folyamatosan frissülő oldalon, szakértőink segítségével bemutatjuk a legfontosabb változásokat.

Átmeneti időszak december végéig

Az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból. Az EU és az Egyesült Királyság közötti megállapodás alapján 2020. december 31-ig átmeneti időszak áll fenn, ameddig a kilépés pontos feltételeit megállapítják. Ezen átmeneti időszak alatt ugyanazok a vám- és adóügyi szabályok és eljárások érvényesek, mint korábban. 

Az átmeneti időszak lejárta után az Egyesült Királysággal üzleti kapcsolatban álló vállalatoknak jelentős adó- és vámügyi változásokkal kell szembenézniük.

Milyen gazdálkodó szervezetekre lesz hatással a Brexit? 

Milyen változásokra kell felkészülni az átmeneti időszak lejártával? 

Mi történik, ha nem lesz megállapodás?

Még lényegesebb változások várhatók abban az esetben, ha az átmeneti időszak végéig nem jön létre megállapodás az EU és az Egyesült Királyság között. Ebben az esetben a fent említett alakiságokon túlmenően:
 

Hogyan tovább?

A tárgyalások az EU és az Egyesült Királyság között novemberben folytatódnak. Bármelyik forgatókönyv is valósuljon meg a fent vázoltak közül, a Trans-Sped felkészült a változások kezelésére, és készen áll arra, hogy partnerei vámtevékenységét segítse és zökkenőmentessé tegye.

 

 

Kövesse a szakmai híreinket (akár itt, akár a hírlevelünkre feliratkozva), melyekben folyamatos tájékoztatást nyújtunk a fejleményekről. Amennyiben további kérdései merülnek fel, keresse bizalommal szakembereinket a vamugynokseg@trans-sped.hu e-mail-címen, vagy sürgős esetben Ragályi Mónika vám osztályvezetőt a +3620 56 56 488-as telefonszámon.

Vámszolgáltatásainkról bővebben pedig az alábbi linkre kattintva olvashat:

Tovább a vámszolgáltatásokhoz