Összefogás a világ kamionosai között

Összefogás a világ kamionosai között
Becslések szerint a világ kilábalóban van a járványhelyzetből, ám biztosat senki sem tud mondani arról, mikor tér vissza az életünk a régi kerékvágásba. A Trans-Sped Kft. továbbra is azon dolgozik, hogy biztosítsa az ellátási láncok folyamatosságát. Az intézkedéseket betartva folytatjuk a munkát, és próbáljuk észrevenni a szép dolgokat - azokat, amikről kamionsofőr kollégánk, Rácz Dániel mesél.

Hónapok teltek el a koronavírus-járvány megjelenése óta. Márciustól a legnagyobb odafigyelés mellett tesszük a dolgunkat, és bár nem tudjuk, ez az állapot meddig tart még, abban biztosak lehetünk, hogy a Trans-Sped Kft. munkatársai ebben a helyzetben is képesek felfedezni a jót. 

„A táv, amit korábban a nagy forgalom miatt tíz óra alatt tudtam teljesíteni, most kevesebb, mint kilenc óra. Nincs torlódás, jobban haladunk az autópályán, ez nagyon sokat számít” – meséli Rácz Dániel kamionsofőr, akit az egyik út során értünk el. Szerinte az akadálymentes áruszállítás tagadhatatlanul olyan előny, ami megkönnyíti a napi munkavégzést. Így nem ritka, hogy kollégánk előbb teljesíti a fuvart, mint ahogy a megszokott mindennapokban, ennek köszönhetően pedig előbb térhet vissza otthonába. Továbbá meg kell említeni azt a pozitívumot is, ami a tisztálkodást illeti. „A rendelkezésre álló nyilvános mosdókat jelenleg ingyen használhatjuk, ami szintén a jó dolgok közé sorolandó.” 

Ugyanakkor amikor Dani elér egy-egy határhoz, szembesül vele, hogy a vírus elleni védekezés mekkora fegyelmet igényel mindenkitől. 

„Eleinte furcsa volt a határőrök túlzott távolságtartása, a plexi, amit az ellenőrző ablak előtt helyeztek el, a papírokkal érkező szolgálati személyek kérdései, hogy melyik országból indultam és hova szeretnék eljutni. De meg kell érteni, hogy ez is az elővigyázatosság része.” 

A határoknál történő intézkedések mellett kollégánk egy újabb, korábban nem tapasztalt változást is említ. Az óvintézkedések miatt a benzinkutaknál nem üzemelnek az éttermek, és a boltban kapható élelmiszerválaszték is töredéke a megszokottnak. 

„Az utak során mi csak a benzinkutakon tudunk kenyeret, vizet vásárolni, ezért rosszul érintett, amikor egy jól megszokott spanyol üzletnél elmondták, hogy egyedül tankolásra van lehetőség, élelmiszervásárlásra már nincs. Mit mondjak, kellemetlen volt. Viszont, ha ez nincs, talán az összefogás sem valósul meg olyan magas szinten, mint talán soha. Ugyanis amikor egy sofőrnek fogytán az élelme, szüksége van valamire, amit az intézkedések miatt most nem tud megvenni, csak odamegy egy ismeretlen társához, és ő kisegíti. Velem is ez történt, amikor legutóbb vízre volt szükségem.” 

A kamionosok közötti összetartásnak egy másik ékes bizonyítéka a kerékcsere, ami egy francia sofőrrel történt. „A parkolóban állva láttuk, hogy egy kollégánknak segítségre van szüksége, és páran azonnal odamentünk, hogy kerekeket cseréljünk a kamionján. Nagyon hálás volt!” – magyarázza munkatársunk, aki sok mindent látott már az utak során, hiszen kisgyermekként nyaranta gyakran kísérte el a szintén gépjármű-vezetőként dolgozó édesapját egy-egy útra, de ez az összefogás őt is meglepte.            

Bár a beszélgetés közben nem egyszer szakadozott a vonal a többi kamion árnyékolása miatt, a Trans-Sped Kft. sofőrje érezhetően örült a jelenlegi helyzet járulékos jó oldalainak, hiszen így könnyebb átvészelni a járvány nehézségeit. Ami pedig a kamionsofőrök közötti összefogást illeti: elmondhatjuk, hogy fuvarozó cégként van miből erőt merítenünk, és büszkék vagyunk a kollégáinkra, akik nap mint nap úton vannak, és értünk dolgoznak! 

 

Hasonló tartalmak: